“Ik wil mijn passie voor muziek maken en mijn ervaring in het Metropole Orkest nu als dirigent overbrengen op de leden van mijn eigen orkest, het Amersfoort String Orchestra”

Mieke Honingh,
Aanvoerder altvioolsectie Metropole Orkest

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten?

“Ik kom uit een muzikaal nest. Mijn moeder was pianiste, mijn vader eerste klarinettist in het Concertgebouworkest en mijn broer een enthousiaste saxofonist”.

Ik was als peuter al te vinden in het Concertgebouw. Ik kreeg de prachtigste klassieke muziek met de paplepel ingegoten. Ik koos er zelf voor om net als mijn ouders muziek te gaan studeren. Aanvankelijk viool, later altviool. Ik heb gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht.

Nadat ik korte tijd geremplaceerd had in verschillende orkesten, trad ik in 1990 in dienst van het Metropole Orkest waar ik uitgroeide tot aanvoerder van de altvioolgroep. Met dit toonaangevende orkest treden we – vaak met wereldvermaarde artiesten – op in binnen- en buitenland. Het M.O. won diverse Grammy’s, de ‘Oscars’ van de muziek.

Daarnaast ben ik ook actief geweest in het Gustav Klimt Kwartet, het Amsterdam Viola Quartet en het Pallas Trio. Het was daardoor wel enorm druk, maar als je iets heel leuk vindt, maakt dat niet uit! Ik heb er veel van geleerd en heel veel plezier gehad. We speelden op de mooiste plekken met zo ongeveer elke muzieksoort.

METROPOLE ORKEST

Hoewel ik in het begin van mijn loopbaan wel eens overwogen heb om toe te treden tot een ‘klassiek’ orkest, heb ik uiteindelijk bewust gekozen voor het Metropole Orkest, dat alle soorten muziek speelt behalve het klassieke repertoire. Ons orkest is muzikaal gezien ’Champion’s League’. Topklasse. Enorme dynamiek. Dat heeft mij altijd geïnspireerd.

LES GEVEN EN A.S.O

Nadat wij verhuisd waren naar Amersfoort besloot ik te minderen met de losse ensembles en wat meer tijd te besteden aan het lesgeven. Dat heb ik altijd leuk gevonden maar ik had er gewoon geen tijd voor.

Nadat ik mijn praktijk had opgezet, ontstond het idee om een eigen strijkorkest te beginnen. Dat werd het Amersfoort String Orchestra. Dit keer niet met professionals maar bewust met enthousiaste amateurs. Ik heb altijd de behoefte gehad om mijn liefde voor muziek over te dragen op anderen. Als beginnend dirigent heb ik die kans met beide handen aangegrepen.

Ik heb wel weer een nieuw ensemble opgezet: Mieke Honingh & Friends. We spelen in een wisselende samenstelling. Maar mijn werk bij het Metropole Orkest blijft nummer één. Het is altijd weer een feest om met al deze fantastische musici te mogen spelen!

DIRIGENT

Mijn fascinatie voor dirigeren is begonnen toen ik in mijn jeugd grote dirigenten voor het Concertgebouworkest zag staan. In die tijd waren dat o.a. Bernard Haitink, Kirill Kondrasjin en Leonard Bernstein.

Het Metropole Orkest heeft zeer aansprekende dirigenten gehad, zoals (oprichter) Dolf van der Linden,Rogier van Otterloo, Dick Bakker en Vince Mendoza. Op dit moment staat Jules Buckley voor ons en ondervinden we de kracht van een jonge, energieke dirigent die weet wat hij wil.

Om jezelf te transformeren tot dirigent heb je een goede leraar nodig. Die vond ik in de persoon van Jan Stulen, die vrijwel alle grote orkesten gedirigeerd heeft. Van Jan heb ik ontzettend veel geleerd. Hij werd ook een vriend, die ons helaas dit jaar (2017) ontvallen is.

Naast het bespelen van de altviool is nu ook het dirigeren een ware passie voor me. Het Amersfoort String Orchestra is voor mij een geweldig leuke manier om met muziek bezig te zijn. De enthousiaste groep maakt me elke keer weer gelukkig door hun energie en liefde voor het muziek maken.

Metropole Orkest
Gustav Klimt Kwartet 
Amsterdams Viola Quartet

Pallas Trio

Heb jij zin in een nieuwe uitdaging?